ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας έχει 14 Συμμετοχές σε διαγωνισμούς και εκθέσεις τεχνολογικών και επιστημονικών εργασιών, έχοντας αποκομίσει εκτός από εμπειρίες και γνώσεις, 7 Βραβεία2 Επαίνους και ένα Εκπαιδευτικό Ταξίδι στο Εξωτερικό.

Ακόμα, η εργασία με τα μαγνητικά τρένα αφού βραβεύτηκε σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό συμμετείχε και σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό όπου καταχωρήθηκε και στην ιστό βιβλιοθήκη του Science on Stage.

Σχολικό Έτος 2009-2010

1ο Βραβείο με το έργο Συρματόμυς

1ο Βραβείο σε διαγωνισμό του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Τομείς: Τομείς Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής

Συμμετέχοντες μαθητές:

Αθανασόπουλος Βασίλης, Καλαντζής Ορέστης

Γαλανόπουλος Χαράλαμπος, Κωνσταντάκος Γιάννης

Διαμαντόπουλος Δημήτρης, Λατσίνογλου Νικόλας

Επιβλέπων καθηγητής: Πανόπουλος Θανάσης

Πρόκειται για μία πειραματική κατασκευή για την μελέτη έξυπνων κραμάτων με υπερελαστικότητα και θερμική μνήμη, καθώς και ένα κινούμενο εξάποδο ηλεκτρομηχανικό έντομο ελεγχόμενο από Η/Υ, σαν εφαρμογή στην μικρορομποτική.

Ο Χέρμπι, όπως βάφτισαν οι μαθητές το μικρορομποτικό έντομο, κέρδισε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην έκθεση, με τους μαθητές και καθηγητές των υπόλοιπων σχολείων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, να θέλουν να τον δουν εν δράσει!

Έργο Συρματόμυς

Βραβείο σε Διαδικτυακό διαγωνισμό για την καλύτερη εκπαιδευτική ιστοσελίδα

Το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου βραβεύτηκε στον 1ο Διαδικτυακό διαγωνισμό για την καλύτερη εκπαιδευτική ιστοσελίδα, στα πλαίσια του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου της ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ, που έγινε στις 17 και18 Οκτώβρη στον Πειραιά.

H «Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικών για τη Διάδοση των Τεχνολογιών Πληροφορίας κι Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση είναι Εκπαιδευτική Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κοινό ενδιαφέρον των μελών της, στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας κι Επικοινωνίας και τις εφαρμογές τους στην εκπαίδευση.

Ο διαγωνισμός έγινε με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών πτυχών του διαδικτύου και απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς & δημόσια ή ιδιωτικά Σχολεία, Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  που έχουν δική τους ιστοσελίδα online.και βραβεύτηκαν οι 10 καλύτερες.

Για το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου ένας διαγωνισμός είναι πάντα μια ευκαιρία για δραστηριοποίηση, για παρακίνηση, για καλλιέργεια της συλλογικής δράσης, για δημιουργία, για συνάντηση, για συλλογική ανάπτυξη όπου ο νικητής και ο συμμετέχων ωφελούνται εξίσου και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

Η ιστοσελίδα του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου ( https://1epal-pyrgou.ilei.sch.gr/ ) δημιουργήθηκε στον τομέα  Πληροφορικής του σχολείου υπό την εποπτεία του καθηγητή πληροφορικής Ζούνη Νίκου.

Ο τομέας Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου, είναι ο αρχαιότερος στον νομό, διαθέτει 3 σύγχρονα Εργαστήρια και έχει συμμετάσχει είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με τον Ηλεκτρολογικό τομέα σε 8 διαγωνισμούς με πολλές διακρίσεις.

Σχολικό Έτος 2008

Με δύο έργα το 1ο ΕΠΑ.Λ. Πύργου συμμετείχε φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Πρόγραμμα ΔΑΙΔΑΛΟΣ.

Μαθητές της Β’ Τάξης του Ηλεκτρολογικού Τομέα κατασκεύασαν μία Ηλεκτρική Ποντικοπαγίδα που προσελκύει, ανιχνεύει και εξουδετερώνει ποντίκια με ηλεκτροπληξία υψηλής τάσης 1200 V.

Συνεχίζοντας την επιτυχή συνεργασία των τομέων Πληροφορικής και Ηλεκτρολογίας, η Γ’ Ηλεκτρολόγων κατασκεύασε έναν πρωτότυπο αισθητήρα σεισμικών δονήσεων για το έργο Διαδυκτιακό Σεισμόμετρο στο οποίο o Τομέας Πληροφορικής ανέπτυξε και εφάρμοσε ένα λογισμικό που αναπαριστάνει τα σεισμογραφήματα σε Η/Υ, τα μεταφέρει στην ιστοσελιδα του σχολείου μας, ενώ από μία ένταση σεισμού και πάνω ενεργοποιεί συναγερμό και ρελέ για την αποκοπή πχ ρεύματος ή φωταερίου.

Το Διαδυκτιακό Σεισμόμετρο βραβεύτηκε στην περιφερειακή έκθεση Δυτικής Ελλάδας και συμμετείχε και στην Πανελλήνια στην Αθήνα

Τις εργασίες επικουρούσαν και επέβλεπαν οι καθηγητές Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής Πανόπουλος Θανάσης και Αδαμόπουλος Νίκος αντίστοιχα.

Σχολικό Έτος 2008

Εργασίες  για την Υλοποίηση Συνθετικών Εργασιών στα πλαίσια Διαθεματικής Συνεργασίας των Τομέων Πληροφορικής & Ηλεκτρολογίας των Τ.Ε.Ε. που αφορούσαν το Βιονικό Χέρι και Τηλερομπότ του σχολείου μας παρουσιαστήκαν στο 4ο Συνέδριο Διδακτικής της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στην 2η Διημερίδα καθηγητών Πληροφορικής στην Ρόδο από τον καθηγητή και υπεύθυνο του ΚΕΠΛΗΝΕΤ  Νομού Ηλείας Αδαμόπουλο Νίκο.

Σχολικό Έτος 2007

Έργο Τηλερομπότ

Τομείς: Τομείς Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής
Συμμετέχοντες μαθητές: Διονυσόπουλος Χρήστος, Καρράς Ιωάννης, Κωνσταντάκος Δημήτριος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος
Γεωργούλη Κωνσταντίνα, Γιαννοπούλου Νικολέττα, Καριώρη Δήμητρα, Τριαντοπούλου Ελπίδα
Επιβλέποντες καθηγητές Πανόπουλος Θανάσης και Αδαμόπουλος Νίκος

1ο Βραβείο (2000€) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ.

Τηλεχειριζόμενος αυτοκινούμενος μηχανισμός που στέλνει εικόνα και ήχο, μεταδίδει ήχο και ελέγχεται μέσω ασύρματου χειριστηρίου και από Η/Υ. Εποπτική κατασκευή που δείχνει τις αρχές ελέγχου ηλεκτρομηχανισμών ενσύρματα, ασύρματα και μέσω PC.

Πατήστε εδώ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου.

Έργο Σεισμογράφος με Η/Υ

Τομείς: Τομείς Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής
Συμμετέχοντες μαθητές: Γεωργόπουλος Γεώργιος, Δημητροπούλου Σοφία,Κωστοπούλου Αικατερίνη
Γιαννικόπουλος Γεώργιος, Κακαλής Γεώργιος, Μπουλούτας Γεώργιος
Επιβλέποντες καθηγητές Πανόπουλος Θανάσης και Αδαμόπουλος Νίκος

Έπαινος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ.

Ένας οριζόντιος και ένας κατακόρυφυς  σεισμογράφος παράγουν ηλεκτρικά σήματα που ενισχυμένα δίδονται σε ψηφιοποιημένη μορφή data σε Η/Υ που τα  επεξεργάζεται, απεικονίζει και αποθηκεύει.

Σχολικό Έτος 2006

Έργο Βιονικό Χέρι

Τομείς: Τομείς Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής
Συμμετέχοντες μαθητές: Βράπη Σελντιόν, Μαντάς Παναγιώτης, Παναγόπουλος Ηλίας της Γ’ Ηλεκτρολόγων και
Γεωργούλη Κωνσταντίνα, Γιαννοπούλου Νικολέττα και Τριαντοπούλου Ελπίδα της Β’ Πληροφορικής.
Επιβλέποντες καθηγητές: Αδαμόπουλος Νίκος και Πανόπουλος Θανάσης

1ο βραβείο (3000€) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕβραβείο στην περιφεριακή έκθεση στον ΔΑΙΔΑΛΟ, και εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό από τον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΔΑΙΔΑΛΟΥ όπου διαγωνίστηκαν 870 έργα.

Μία ηλεκτρομηχανική προσομοίωση κινήσεων χεριού, όπου ο βραχίονας κινείται αριστερά-δεξιά σε επιθυμητή θέση με σερβομοτέρ, σηκώνει το αντιβράχιο με πνευματικό μυ και κινούνται τα δάχτυλα με ηλεκτρομαγνήτες, ενώ μπορεί να παίζει ακόμα και πιάνο ελεγχόμενος από Η/Υ ή από χειριστήριο. Είναι μία εποπτική εφαρμογή μηχανισμών κίνησης ρομποτικών συστημάτων και ελέγχου μέσω Η/Υ και interface.

Πατήστε εδώ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου.

Σχολικό Έτος 2005

Έργο Μαγνητικά Τρένα Υψηλών Ταχυτήτων

Λειτουργικά μοντέλα μαγνητικών τρένων που αιωρούνται και προωθούνται με μαγνητικά πεδία καθώς και πρωτότυπες ιδιοσυσκευές  που δειχνουν τα φαινόμενα της ηλεκτροδυναμικής ανύψωσης και του τρέχοντος μαγνητικού κύματος που διέπουν τα μαγνητικά τρένα.

Έργο των μαθητών Γύφτου Κων, Μέη Νικ, Ξένου Αθ. και Μαρκουτσά Πέτρου και του καθηγητή Πανόπουλου Θανάση του Ηλεκτρολογικού Τομέα.

Έπαινο στον διαγωνισμό του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ, συμμετοχή στον Δαίδαλο (Ευρωπαίκό πρόγραμμα έκθεσης και βράβευσης πρωτότυπων έργων μαθητών ΕΠΑΛ, ΤΕΕ και ΣΕΚ), βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό, συμμετοχή σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό 30 χωρών και 500 έργων  στην Γρενόμπλ, όπου καταχωρήθηκε και στην ηλεκτρονική  ιστοβιβλιοθήκη  του Science on Stage.

Πατήστε εδώ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου.

Συμμετοχή και έπαινος στη 2η φάση του 17ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πληροφορικής

Η Κοτσώνη Βασιλική και ο Αντύπας Σωκράτης, μαθητές του Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΤΕΕ Πύργου συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, μαζί με χίλιους περίπου μαθητές από όλη την Ελλάδα, από όπου προκρίθηκαν αρχικά οι 83.

Διοργανωτής του διαγωνισμού είναι η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής ΕΠΥ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, και του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, είναι το μόνο δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα με εκπροσώπηση από δύο μαθητές, και μαζί με το 1ο ΤΕΕ Ναυπάκτου είναι τα μόνα ΤΕΕ που έφτασαν μέχρι στην τελική φάση.

Σχολικό Έτος 2004

Έργο Ηλεκτρομηχανικό Ηλιοτρόπιο

Συμμετοχή στο διαγωνισμό του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ για επιστημονικές εργασίες και συνθετικές τεχνολογικές κατασκευές, με έργο των μαθητών Μέη Νίκο και Καράμπελα Γιάννη του Ηλεκτρολογικού Τομέα μα την επίβλεψη του καθηγητή Πανόπουλου Θανάση.

Το έργο είναι μια  πρωτότυπη εφαρμογή συστημάτων αυτομάτου ελέγχου  όπου ένα  μηχανικό φυτό παρακολουθεί πάντα τον ήλιο ,με την βοήθεια αισθητήρων, σερβομοτέρ και ηλεκτρονικού συγκριτή.

Πατήστε εδώ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου.