Ρομποτικός βραχίονας βιομηχανικού τύπου.
Tο ρομποτικό εκτελεί κινήσεις σε 3 άξονες σε εφαρμογή τρυπήματος, ελέγχεται από χειριστήριο και προγραμματίζεται με Η/Υ .
Οι εντολές του προγράμματος του Η/Υ μετατρέπονται σε ενισχυμένα ηλεκτρικά σήματα στο interface και ρευματοδοτούν ανάλογα τα ηλεκτρομηχανικά του μέρη. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μοτεράκια από παλιά ηλεκτρικά παράθυρα αυτοκινήτου, από την Γ Μηχανολόγων με τις οδηγίες του καθηγητή Μπάστα Παναγιώτη , τα ηλεκτρικά κυκλώματα έγιναν από την Β τάξη Ηλεκτρολόγων σε εφαρμογή του μαθήματος Αυτοματισμού με την εποπτεία του Πανόπουλου Θανάση .
Για τον προγραμματισμό του εφαρμόστηκε το πρόγραμμα port manager δημιουργίας του Νίκου Αδαμόπουλου.
Είναι εποπτική συσκευή για την κατανόηση διαχείρισης ηλεκτρομηχανικών ενεργοποιητών μέσω Η/Υ.
Σαν διατμηματική και συνεργατική κατασκευή των ειδικοτήτων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας, εκτός των άλλων δείχνει και τις δυνατότητες του σχολείου μας σε τεχνολογικά θέματα.
Με τους μαθητές δημιουργήθηκε και η ταινία παρουσίασής του(https://youtu.be/9e8iTJS4HHM ) για το facebook και την ιστοσελίδα του σχολείου μας
Η ομάδα εργασίας αποτελείται κυρίως από τους μαθητές Δημήτρη Αθανάσουλα, Κωνσταντίνο Βλάχο, Ανδρέα Φωτόπουλο, Γεράσιμο Γιαννάτο, Μπλεόν Κάπρι, Κωνσταντίνο Μπίτσικα, Έντισον Τσόγκα και Τσαμπουρλή Ιωάννη.
Συσκευή ανίχνευσης εγκλωβισμένων.
Μια πρωτότυπη πρόταση παρουσιάζουν μαθητές του τομέα Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου. που μπορεί να συμβάλει στην έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων από σεισμούς κλπ.
Πρόκειται για ένα εύκαμπτο δεκάμετρο σωλήνα , με ηλεκτρομηχανικά κινούμενη κεφαλή με ροδάκια που χωρεί σε χαλάσματα ,ενώ μέσω της μικρής κάμερας με φως, μικρόφωνου και ηχείων που έχει ,ο χειριστής μπορεί να εντοπίζει εγκλωβισμένο και να του παρέχει οδηγίες αλλά και αέρα ,νερό υγρή τροφή ή φάρμακο μέσω λεπτού σωλήνα
Η συσκευή χειρίζεται από ηλεκτρικό χειριστήριο που κινεί την κεφαλή μπρος πίσω αριστερά δεξιά και πάνω κάτω ,σε δυο ταχύτητες .
Το σύστημα οπτικής και ηχητικής επικοινωνίας χρησιμοποιεί ένα φορητό Η/Υ και ιδιοκατασκευασμενο ηχητικό κύκλωμα .
Η όλη κατασκευή, καθώς και η ταινία που την παρουσιάζει ,έγινε στο εργαστήριο Ηλεκτρολογικού Αυτοματισμού από τους μαθητές Γεωργούλια Ι,Κακούρη Χ,Καραγιάνη Κ,Μισύρη Δ και Μπαλάφα Φ ,με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πανόπουλου Θανάση .